MILLESIME – дар от боговете

Автор: Бела Бенова

Всяка първа седмица на месеца, рубриката „Theobroma cacao” от блога на Millésime ще Ви разказва всичко за какаото от различни гледни точки – история, география, ботаника, генетика, етнология, дори митология.

Видът Theobroma cacao: листа, плодове и семена – A. Bernecker, 1864.

По паспорт – „Theobroma cacao”

Известният шведски ботаник Карл Линей, освен основоположник на научната класификация на организмите, е и един от създателите на непопулярната сред съвременниците му, но все по-важна за нас наука – екологията. Той е именувал и класифицирал множество биологични видове, сред които и растението, което ще предефинира понятието „десерт” и ще преобрази хранителната индустрия на света. Названието Theobroma cacao е официално регистрирано през 1753 г. То е съставено от гръцките думи – θεός (бог) и βρῶμα (храна). Избраното от Линей романтично наименование "храна на боговете" се дължи на особеното въздействие на какаото върху човека, каращо го да се чувства извисен и изпълнен със сила. Подробно за този ефект ще ви разказваме в следващи публикации в блога. Думата "какао" произлиза от езиците на централно-амариканските племена ацтеки и маи. И до наши дни в изчезващите наречия на коренното население в някои райони на Мексико съществуват думите какау, кагау, какуатл. Какаото пристига на стария континент заедно с името си и като едно от безчетните съкровища, с които европейските завоеватели се завръщат от Новия свят. 

Какаовото семейство

Theobroma cacao е вечнозелено тропическо дърво, което произхожда от влажните екваториални джунгли на Централна Америка. То е божественият представител на семейство слезови (Malvaceae). Сред тях, освен какаото, са липата, бамята, памукът и над 4000 други растителни видове. В клас Theobroma са групирани 22 растения, някои от които са с ядлива ядка подобно на какаото. Такива например са екзотичните „плодове” мокамбо, купуасу и какауи.

Представители на клас Theobroma: grandiflorum, bicolor, speciosum, cacao.

Още за какаото

В следващия материал от поредицата ще завъртим заедно глобуса, за да открием зоните, в които вирее какаото и ще ви разкажем за специфичните условия за отглеждането на „храната на боговете”.

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки