Сортовете какао Criollo, Forastero, Trinitario (част 2)

В предишния материал MILLESIME Ви разказа за понятията Criollo, Forastero, Trinitario са придобили масово търговско значение, което се различава от първоначалния смисъл на самите думи. 

Имената на сортовете

Произходът на имената на трите типа какао е от испански език. Първоначалните и реални значения на думите са следните: Criollo означава „местен”, „отгледан у дома”, „наш”; смисълът на понятието Forastero е точно обратният – „външен”, „чужд”, „привнесен”, „дошъл от другаде”. Trinitario наистина отразява своя първоначален произход от остров Тринидад, където за първи път това е получен този хибриден сорт. 

Какаови плодове (шушулки) от различни сортове

История на сортовете

Задълбочени научни изследвания по генетика доказват, че всъщност сортовете какао са повече от „комерсиализираните” три типа Criollo, Forastero, Trinitario  и обясняват в детайл техния произход.

Сред първоначално съществувалите в Централна Америка сортове какао, един от които е Criollo, могат да се откроят Curaray, Nanay, Contamana, Purús, Iquitos, Marañ и особено Arriba Nacional – какаото, с което се гордее Еквадор, защото този сорт присъства само там.

Първоначално, през 19 в., наименованието Forastero е дадено от испанците на сортове какао, „външни” за региона на Централна Америка, който най-напред са опознали и са експлоатирали, а именно – какао от Амазонския басейн, предимно териториите на Бразилия. В наши дни, тези първи Forastero сортове вече са „разселени” предимно в Африка, където се развиват нови типични вкусови компоненти. Разбира се, все още съществуват характерни сортове Forastero от Бразилия, Доминиканска Република, Колумбия, и др. 

Trinitario е получен от местен, в последствие – изчезнал, Criollo сорт от остров Тринидад, кръстосан с отглеждан на територията на Венецуела подтип на Forastero, известен като Amelonado. Този първоначален Trinitario сорт е впоследствие разселен по целия свят, като във всеки ареал развива собствени, локални ароматични и вкусови характеристики. 

Карта на разпространение на различни древни подтипове какао.

Пътешествието в света на какаото продължава!

Включете се в нашата вкусна и любопитна обиколка на света по най-известните какаови плантации, представени в разнообразната колекция шоколади на Millésime! 

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки