Произходът на имената на трите типа какао е от испански език. Първоначалните и реални значения на думите са следните: Criollo означава „местен”, „отгледан у дома”, „наш”; смисълът на понятието Forastero е точно обратният – „външен”, „чужд”, „привнесен”, „дошъл от другаде”. Trinitario наистина отразява своя първоначален произход от остров Тринидад, където за първи път това е получен този хибриден сорт.
Задълбочени научни изследвания по генетика доказват, че всъщност сортовете какао са повече от „комерсиализираните” три типа Criollo, Forastero, Trinitario и обясняват в детайл техния произход.
Сред първоначално съществувалите в Централна Америка сортове какао, един от които е Criollo, могат да се откроят Curaray, Nanay, Contamana, Purús, Iquitos, Marañ и особено Arriba Nacional – какаото, с което се гордее Еквадор, защото този сорт присъства само там.
Първоначално, през 19 в., наименованието Forastero е дадено от испанците на сортове какао, „външни” за региона на Централна Америка, който най-напред са опознали и са експлоатирали, а именно – какао от Амазонския басейн, предимно териториите на Бразилия. В наши дни, тези първи Forastero сортове вече са „разселени” предимно в Африка, където се развиват нови типични вкусови компоненти. Разбира се, все още съществуват характерни сортове Forastero от Бразилия, Доминиканска Република, Колумбия, и др.
Trinitario е получен от местен, в последствие – изчезнал, Criollo сорт от остров Тринидад, кръстосан с отглеждан на територията на Венецуела подтип на Forastero, известен като Amelonado. Този първоначален Trinitario сорт е впоследствие разселен по целия свят, като във всеки ареал развива собствени, локални ароматични и вкусови характеристики.
Включете се в нашата вкусна и любопитна обиколка на света по най-известните какаови плантации, представени в разнообразната колекция шоколади на Millésime!