Сортовете какао Criollo, Forastero, Trinitario (част 1)

Дървото на Боговете е разпространено на територията на различни държави, разграничават се няколко основни сорта и многообразие от конкретни разновидности според ареала. Типовете какао Criollo, Forastero, Trinitario са познати от опаковките на качествените шоколади. За да научим какво всъщност означават тези понятия, Millésime Ви кани да обиколим света през тропиците и да се запознаем с различните разновидности Theobroma Cacao.

Разпространение на Theobroma Cacao по Света

Търговските названия

Масово разпространяваната интерпретация на типовете какао приема, че Criollo е какаовото дърво, което се отглежда най-трудно, най-податливо е на вредители и промени в атмосферните условия, ареалът му на разпространение е най-малък. Луксозни шоколади, гордо носещи наименованието Criollo на етикета са с какао предимно от Централна и южна Америка – Венецуела, Перу, Мексико. Какаото от този тип със светъл цвят, деликатен аромат, слабо-горчив вкус и разнообразие от ефектни дълготрайни нюанси на послевкус. Приема се, че този сорт е едва няколко процента от световния добив на какаови зърна, което, заедно с факта, че се води и най-качествено, го превръща в най-скъпото какао, предпочитано от занаятчийските и бутикови производители. 

За Forastero се казва, че е „най-безличният” сорт какао – с груб, горчив и рязък вкус, кратък послевкус, слабо ароматично присъствие. За сметка на това е най-разпространено – над 85 % от световния добив, тъй като е най-лесно за отглеждане. Голяма част от какаото, произвеждано в Африка е тип Forastero. Заради чувствително по-ниската му цена, най-често това е и суровината, използвана от масовите производители на шоколадови изделия. 

Сортът Trinitario е създадена от човека генетична кръстоска на другите два типа какао, която цели да комбинира вкусовите предимства на Criollo с леснината при отглеждане на Forastero. Наименованието Trinitario ще откриете на етикетите на шоколади с какао от всички континенти – Южна и Централна Америка, Африка, Азия и Океания.

Трите основни сорта какао - Criollo, Forastero, Trinitario

Още за сортовете какао

В следващата част на материала, MILLESIME ще Ви запознае с подробности за произхода на имената и историята на сортовете.

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки