Растението Theobroma cacao – дърво, цвят, плод, семена, реколта (част 2)

Разказахме ви за дървото и цветовете на какаото, ето любопитни факти и за плода и семената му.

Плодът на какаото

Какаовите плодове представляват шушулки, които се образуват от опрашените цветове и поникват по клоните и директно от кората на дървото. Узрелият какаов плод обикновено тежи няколко стотин грама, като може да стигне почти килограм. Кората на свежа узряла шушулка може да е от бледо-жълта, през зеленикава или кафява, до виолетова или яркочервена. След откъсване, кората постепенно губи гладкост и свежест, а цветът преминава към шоколадов. Какаовите шушулки биват издължени, овални, топчести, крушовидни. Дължината им варира от десетина сантиметра до близо половин метър. Едно какаово дърво ражда 50 – 70 плода годишно. 

Зрял каков плод (шушулка) с каковите семена (зърна) в нея.

Семената на какаото

Какаовите зърна във всяка какаова шушулка, в зависимост от сорта и размера ѝ, са между 20 и 60 и стоят подредени около оста ѝ в белезникава пулпа. Цветът на суровите зърна е бледо-жълт, кафеникав или розовеещ, а дължината им варира от един до няколко сантиметра. Едва след ферментацията и изсушаването, какаовите зърна придобиват характерния тъмен шоколадов цвят.

Реколтата от какао

При диворастящите какаови дървета, едва пет процента от многобройните цветове се развиват в плод. Логично е на плантациите този процент да се увеличава чрез изкуственото опрашване. Времето за узряване е няколко месеца и след достигане на оптимална сладост плодовете се берат на ръка. И в наши дни, както и в древността, местното население отговаря за събирането на какаовата реколта. Дръжките на какаовите шушулки се отрязват с мачете близо до кората. Диворастящото какао, чиито узрели шушулки не са обрани, пада на земята, зърната ферментират в пулпата си и често стават храна на маймуни и различни дребни гризачи. 

Реколта от какови плодове, отрязани с традиционния инструмент за добив - мачете.

Нон-стоп какао

Какаовото дърво едновременно цъфти и бива опрашвано, по него растат плодове, които зреят, докато други са готови за бране. Благодарения на целогодишен добив, MILLESIME разполага постоянно със суровината за любимите ви шоколади!

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки