Какаовите плодове представляват шушулки, които се образуват от опрашените цветове и поникват по клоните и директно от кората на дървото. Узрелият какаов плод обикновено тежи няколко стотин грама, като може да стигне почти килограм. Кората на свежа узряла шушулка може да е от бледо-жълта, през зеленикава или кафява, до виолетова или яркочервена. След откъсване, кората постепенно губи гладкост и свежест, а цветът преминава към шоколадов. Какаовите шушулки биват издължени, овални, топчести, крушовидни. Дължината им варира от десетина сантиметра до близо половин метър. Едно какаово дърво ражда 50 – 70 плода годишно.
Какаовите зърна във всяка какаова шушулка, в зависимост от сорта и размера ѝ, са между 20 и 60 и стоят подредени около оста ѝ в белезникава пулпа. Цветът на суровите зърна е бледо-жълт, кафеникав или розовеещ, а дължината им варира от един до няколко сантиметра. Едва след ферментацията и изсушаването, какаовите зърна придобиват характерния тъмен шоколадов цвят.
При диворастящите какаови дървета, едва пет процента от многобройните цветове се развиват в плод. Логично е на плантациите този процент да се увеличава чрез изкуственото опрашване. Времето за узряване е няколко месеца и след достигане на оптимална сладост плодовете се берат на ръка. И в наши дни, както и в древността, местното население отговаря за събирането на какаовата реколта. Дръжките на какаовите шушулки се отрязват с мачете близо до кората. Диворастящото какао, чиито узрели шушулки не са обрани, пада на земята, зърната ферментират в пулпата си и често стават храна на маймуни и различни дребни гризачи.
Какаовото дърво едновременно цъфти и бива опрашвано, по него растат плодове, които зреят, докато други са готови за бране. Благодарения на целогодишен добив, MILLESIME разполага постоянно със суровината за любимите ви шоколади!