Растението Theobroma cacao – дърво, цвят, плод, семена, реколта (част 1)

„Дървото на боговете” за съжаление не вирее в България, но ако пътешествате по тропиците и Екватора, сигурно ще го срещнете. Ето и по какво да го разпознаете: 

Какаовото дърво

Theobroma cacao е вечнозелено, широколистно дърво, обикновено с кичеста корона и сравнително ниско стъбло. Типичната височина в естествена среда варира между 4 и 8 метра. За целите на култивирането на какаото, растежът на дръвчето се ограничава, за да е по-лесно събирането на плодовете – какаовите шушулки. Цъфтежът на какаовото дърво е постоянен и то дава плод целогодишно, като през месеците май и ноември са пиковете, когато реколтата е най-изобилна. Зрелостта на растението е способността му да дава плод. При какаото тя настъпва около четвъртата-петата година, а възрастта, която може да достигне е цял век!

Какаовото дърво с плодове - какаови шушулки

Какаовите цветове

В периодите на най-интензивен цъфтеж, какаовото дръвче прилича на декоративно растение, обсипано с красивите си цветчета. Кичестите, бели, розови или кремави цветове се появяват на снопове директно от кората или възлите на основните клони. Понякога на същото дръвче едновременно цъфтят няколко хиляди цветове!

Какаово дърво с цветове и плодове.

Условия за отглеждане на какаото

Какаото не е капризно растение, стига да расте на чист въздух и да получава много слънце и достатъчно вода. Theobroma cacao дава своя божествен плод и без човешка намеса. За разлика от повечето растения, чиято репродукция се осъществява от пчелите или конкретни видове пеперуди, за опрашването на какаото отговарят микроскопичните мушички Forcipomyia, които живеят по кората на самото дръвче. Това е причината цветовете да не се нуждаят от интензивните аромати, с които други растения привличат пчелите. Затова ако посетите какаова плантация, не очаквайте да сте потопени в облак от цветни ухания. Откакто се култивира, какаото бива опрашвано и изкуствено, но изненадващо, когато този процес е естествен, статистиките показват в пъти по-добри реколти. 

Още за божественото растение Theobroma cacao

В следващата част на материала, очаквайте любопитна информация за плода, семената и реколтата на какаото.

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки