Автор: Бела Бенова
„Дървото на боговете” за съжаление не вирее в България, но ако пътешествате по тропиците и Екватора, сигурно ще го срещнете. Ето и по какво да го разпознаете:
Theobroma cacao е вечнозелено, широколистно дърво, обикновено с кичеста корона и сравнително ниско стъбло. Типичната височина в естествена среда варира между 4 и 8 метра. За целите на култивирането на какаото, растежът на дръвчето се ограничава, за да е по-лесно събирането на плодовете – какаовите шушулки. Цъфтежът на какаовото дърво е постоянен и то дава плод целогодишно, като през месеците май и ноември са пиковете, когато реколтата е най-изобилна. Зрелостта на растението е способността му да дава плод. При какаото тя настъпва около четвъртата-петата година, а възрастта, която може да достигне е цял век!
В периодите на най-интензивен цъфтеж, какаовото дръвче прилича на декоративно растение, обсипано с красивите си цветчета. Кичестите, бели, розови или кремави цветове се появяват на снопове директно от кората или възлите на основните клони. Понякога на същото дръвче едновременно цъфтят няколко хиляди цветове!
Какаото не е капризно растение, стига да расте на чист въздух и да получава много слънце и достатъчно вода. Theobroma cacao дава своя божествен плод и без човешка намеса. За разлика от повечето растения, чиято репродукция се осъществява от пчелите или конкретни видове пеперуди, за опрашването на какаото отговарят микроскопичните мушички Forcipomyia, които живеят по кората на самото дръвче. Това е причината цветовете да не се нуждаят от интензивните аромати, с които други растения привличат пчелите. Затова ако посетите какаова плантация, не очаквайте да сте потопени в облак от цветни ухания. Откакто се култивира, какаото бива опрашвано и изкуствено, но изненадващо, когато този процес е естествен, статистиките показват в пъти по-добри реколти.
В следващата част на материала, очаквайте любопитна информация за плода, семената и реколтата на какаото.