Пътят на какаото до MILLESIME

Theobroma cacao – ареал

Какаото вирее във влажните вечнозелени дъждовни гори и зоните на разпространението му попадат основно в Екваториалния и  частично в суб-екваториалния и тропичния пояс. Тучната растителност в тези райони черпи живителни сокове от плодородната почва и яркото силно слънце. В тясната лента на 20 градуса южно и северно от Екватора, дървото на боговете има подходящите условия за пълноценен живот и плодовитост. 

Разпространение на какаото (снимка: Интернет)

Ако искате да посетите какаова плантация и да видите „дървото на боговете” в естествената му среда, Централна Америка изобилства от подходящи места – Мексико, Перу, Бразилия, Еквадор, Венецуела. Разбира се, може да се насочите и към Африка – там какао расте в Бряг на Слоновата Кост, Гана, Мадагаскар, Конго. Индонезия, Виетнам, Индия, прочути като екзотични туристически дестинации, в последните години набират популярност и като производители на какао. Знаете, че не са убягнали от вниманието и на MILLESIME.

Отглеждане на какаото

Theobroma cacao не е сред най-капризните представители на растителния свят, но има своите предпочитани условия. Интересно е, че и за нас, хората, и за него най-подходящата температура е около 20 – 25 градуса. При жега над 35 или хлад под 10 градуса, вероятността за поражения върху растението е голяма. Какаото харесва шарена сянка и завет, но се справя и при ограничен достъп на слънчева светлина – когато расте под короните на по-големи и силни дървета, предпазвано от тях. Най-важното е целогодишно да има достатъчно дъжд, но без растението да се наводнява. Почвата трябва да е богата на хумус, дълбока и пореста, способна да не задържа влагата. Плантациите с какаовите насаждения се чувстват най-добре в зоната от 30 до 300 метра над морското равнище, но понякога отделни дръвчета виреят и на близо 1000 метра височина!

Плантация с какаови дръвчета (снимка: Интернет)

Какао от България – невъзможната мечта

Несъмнено мнозинството производители на шоколад от Европа и Северна Америка мечтаят какаото да расте на тяхна територия. Наистина, щеше да е чудесно да отглеждаме „дървото на боговете” у дома и да можем да ви предложим шоколад MILLESIME с какао от България!

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки