История на какаото с MILLESIME: Швейцария - страна на шоколада

Автор: Бела Бенова

Швейцария е синоним на шоколад, благодарение на поредица успешни технически решения от находчиви предприемачи в какаовия бранш.

Началото – кантон Тичино

След 1720 г., шоколатиери от Италия разпространяват уменията си в съседните ѝ държави. Швейцария се възползва от възловото си местоположение спрямо стокообмена в Европа и в кантон Тичино, на границата с Италия, започват вносът и обработката на какаото. Вдъхновени от индустриалната революция и поучени от опита на Англия, Франция, Холандия и Испания, през XVII в. в Швейцария се прочуват различни изобретатели и технолози, чиито имена и до днес четем по опаковките на шоколада.

Големите швейцарци в света на шоколада

Великите  швейцарски имена в историята на шоколада

През 1819, François-Louis Cailler, който е бил чирак на италиански майстор шоколатиер в Тичино, отваря първата механизирана фабрика за шоколад и създава съществуващия и до сега най-стар швейцарски бранд шоколад.

През 1826 г. Philippe Suchard отваря първата си фабрика, последвана Jean-Samuel Favarger, Charles-Amédée Kohler, Aquilino Maestrani, Johann Georg Munz – част от имената, познати на всеки почитател на шоколада. 

През 1836 г. фамилията Sprüngli отваря в Цюрих магазин, а през 1845 г. – фабрика за шоколад. През 1892 г. бизнесът се слива с този на Rodolphe Lindt, който през 1879 г. е изобретил и патентовал кончинг-машината за разбъркване на шоколада, модифицирана многократно оттогава и използвана и до днес от повечето производители на шоколад.

Кончинг машината - изобретена и патентована от R. Lindt

През 1899 г. Jean Tobler създава фабриката си, а през 1908, Theodor Tobler смесва ядки, млечен шоколад и нуга и ги формова в станалия хит триъгълен шоколад, асоцииран с профила на връх Матерхорн – тоблерона.

През 1876 г., Daniel Peter за първи път предлага на световния пазар млечен шоколад. Няколко години по-късно рецептата е усъвършенствана, благодарение на партньорството му с производителя на сухо мляко Henri Nestlé, с когото създават бъдещата шоколадова и хранителна империя. През 1930 г. компанията им изненадва отново пазара, предлагайки за първи път в света бял шоколад. 

Белгийско-швейцарска е компанията, създадена от Barry Callebaut, взривила международните пазари със сензацията шоколад „руби”през 2017 г.

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки