История на какаото с MILLESIME: нови светове

Автор: Бела Бенова

Какаовата напитка, а впоследствие и шоколадът, се завръщат към родните си земи на Американския континент, близо век след като Европа е полудяла по „храната на боговете”. Още 100 години по-късно и шоколадът лети в Космоса!

Какаовата мода в колониите в Северна Америка

През 1641 г. испански кораб, натоварен с какао пристига във Флорида и модата, завладяла наскоро Европа, се пренася и сред колонизаторите на Америка. Първата „шоколадова къща” в Северна Америка, отваря врати в Бостън през 1682 г.

Какао за масите – първа фабрика за шоколад в Новия свят

Само век е достатъчен, за да се превърне какаото от запазена за колониалния елит напитка в лакомство, достъпно за обикновените хора, благодарение на засиления внос и привнесените от Европа рационализации, настъпили благодарение на индустриалната революция. През 1765 г. ирландец, вносител на какао в Дорчестър, предлага партньорство на американеца Д-р Бейкър, двамата построяват мелница за какао и през 1780 г. заработва фабриката BAKER’S Chocolate.

Индустриално училище към шоколадовата фабрика - част от Hersheyville

Град – шоколад

През1893 г., Milton S. Hershey закупува оборудване за производство на шоколад от Световното изложение в Чикаго и поставя началото на най-известната и съществуваща до днес Американска марка шоколад. През 1900 г., около фабриката си той създава цяло индустриално градче, наречено Hersheyville, с всичко необходимо за живота на работниците, ангажирани в производството на шоколадови изделия. Само 6 години по-късно родният град на предприемача в Пенсилвания – Derry Church, е прекръстен Hershey.

Какао в космоса

През 1971 г., шоколадът каца на Луната заедно с екипажа на мисията Аполо 15. Но това не е първият космически полет на „Храната на боговете”. По време на полета на първия космонавт в Света – Юрий Гагарин, част от храната му е била именно шоколад – гъста какаова маса в туба, каквато са представлявали и всички останали ‘ястия’. Британската компания Lauden Chocolate с гордост съобщи преди близо 2 години, че е избрана от Илън Муск за официален шоколад за мисията Space X на Марс.

Шоколад ще участва в престоящата мисия на Марс
Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки