История на какаото с MILLESIME: любопитни превъплъщения (част 1)

От дяволско творение, през лекарство и афродизиак, до дажба за войската – какаото и шоколадът имат множество любопитни превъплъщения, откакто сред съкровищата на Новия Свят, Европа открива ‘храната на боговете’.

Какаото – дяволско творение

Църквата трудно приема шоколадовата напитка, заради лошата ѝ слава, че води до нечисти помисли и е дяволско творение, използвано от вещиците. Голям спор възниква дали какаото представлява храна или напитка, за да се разреши консумацията му през постите. През XVI в. Папа Пий V обявява, че пиенето на какао в петък не нарушава постенето.

Консумация на какао след неделната църковна служба

Какаото – панацея

Междувременно, в много европейски страни аптекари предлагат какаото като лекарство – шоколадовата напитка се подправя с различни билки, според заболяването на пациента. Безспорно какаото помага при умора, анемия, за подобряване на кръвообращението, но находчивите продаващи през XVIII и XIX в. са го прокламирали като лечение при шарка, сифилис, косопад и др.

Какаото – афродизиак

Дълго време какаото е забранено за деца, защото се е смятало, че има възбуждащи свойства. Като афродизиак са го ползвали Казанова – редом с шампанското, за да омайва дамите, Маркиз дьо Сад – за да прикрива в него отрова, Мадам дьо Помпадур – за да прелъсти Луи XV, мадам дьо Бари – за да поддържа страстта у многобройните си любовници.

Какаото – дажба за моряци и войници

В началото на XIX в., Британският флот осъзнава предимствата на какаовата напитка пред традиционния грог – безалкохолна и тонизираща, тя става част от дажбата за моряците, служещи под знамето на Кралицата. Студените северни ветрове в Балтийско море и Атлантика са наричани ‘шоколадовия вихър’, защото тогава на екипажа се полагало какао. 

Шоколадът за Швейцарската армия

През Втората световна война, шоколадът е включен в хранителния порцион на някои от европейските и на Американската армия. В Швейцария и до наши дни съществува шоколад с находчива маркетингова стратегия – SWISS ARMY BAR. Легендата е, че рецептата му повтаря тази на шоколада с корнфлейкс, предвиден за офицерите, докато дажбата на обикновените войници била от чист натурален шоколад.

(следва)

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки