История на какаото с MILLESIME: Колумб, Кортес и Монтесума

Какаото, преди да го открият европейците

Преди конквистадорите да нахлуят в земите им, ацтеките развили използването на какаото повече от всички предходни цивилизации. От маите те усвоили специфичния начин за преливане на сместа и доразработили „технологията” за получаване на по-гъста течност с повече пяна, с помощта на различните добавяни съставки. Също така, ацтеките направили по-внушителни и многобройни ритуалите, включващи свещената какаова напитка. Жреците  „мотивирали” избраните за принасяне в жертва на боговете с голямо количество какао, смесено с кръв от предходната жертва и с други екзотични съставки, които приповдигнат настроението. Какао с чили пиели играчите в прототипа на днешния футбол, за да се „надъхат” за победа. От епохата на ацтеките до нас е достигнал и точен ценоразпис колко какаови зърна стрували единица добитък, роб, лодка, сеанс „платена любов” и други базови стоки и услуги. 

Колумб и какаото – още едно пропуснато откритие

Смята се, че Христофор Колумб първи е открил и пренесъл в Европа какаото, но без да разбере, както не е осъзнавал и откриването на новия непознат континент. Попаднал сред маите, Колумб е опитвал какаовата напитка и е виждал растението и плодовете му, от които тя се приготвя. Но при завръщането на мореплавателя в Европа, след многото месеци в океана, чувалите с какаови зърна, вместо да бъдат разтоварени от кораба, потънали безвъзвратно в пристанищните води, защото хамалите ги сбъркали с отпадъци от животните, превозвани на борда.

Колумб се среща с коренното население на новооткрития континент.

Кортес и какаото – приятелство и предателство

Императорът на ацтеките Монтесума II посрещнал испанския завоевател Ернан Кортес като почетен гост и станал кръвен брат с него. Запознал го с ритуала по приготвяне и консумиране на какаото, както и с отглеждането му. В отплата, вероломният авантюрист убил владетеля и заграбил от него каквото могъл – злато, скъпоценности, какао и целия инструментариум за приготвянето на божествената напитка. Кортес разкрил тайната на какаото на испанския двор и то скоро превзело Европа.

Срещата на Коретес и Монтесума
Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки