История на какаото с MILLESIME: индустриалната революция в Европа

Индустриалната революция в Европа улеснява и увеличава производството на какао, като така подпомага не само разпространението му извън висшата класа, но и прехода от оригиналната рецепта на горчивата напитка към най-масовия в днешно време десерт – шоколада.

Великобритания – шоколадови нововъведения

Първата шоколадова къща, предлагаща какаова напитка в Лондон, е отворена през 1657 г. от французин. Първите шоколадови бонбони се появяват на Острова още през 1674 г., а през 1830 г. започват да се произвеждат блокчета шоколад. През 1729 г. в Бристол Walter Churchman създава първата машина за мелене на какао и получава за нея патент от краля. През 1847 г. компанията Fry & Sons за първи път предлага масово твърди шоколадови изделия, произведени чрез парни машини от какаов прах и какаово масло, които дотогава са били достъпни само за висшата класа. 

Важни години в историята на шоколада

Холандската революция – какао на прах

През 1828 холандският химик Coenraad Johannes van Houten, чието име носи и до днес един от големите европейски масови производители на шоколад, създава преса за екстракция на какаовото масло и измисля процес на обработка на какаовите зърна с алкални соли, така че полученият какаов прах да е разтворим във вода. 

Франция – шоколад за всички 

През 1659 г., първият производител на шоколадови изделия отваря свое ателие в Париж. Скоро следват и други и постепенно шоколадът става все по-достъпен за хора извън аристокрацията. Загряването на работните плотове е френска иновация при екстракцията на какаовото масло, въведена през 1732 г. През 1776 г. французинът Doret получава кралска награда за измислената от него хидравлична машина за смилане на какаовите зърна на паста, което улеснява масовото производство на шоколадови изделия. 

Модерен за времето си механизиран цех за производство на шоколад

Машините в услуга на шоколада

Достиженията на индустриалната революция са внедрени и в процесите на обработка на какаото и производството на шоколад. Мелници, задвижвани от коне или от вятъра позволяват висока скорост на работа с по-малко участие на работниците. Смята се, че за първи път шоколад е произведен с помощта на машини в Испания, през 1870 г. 

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки