История на какаото с MILLESIME: древните централно-американски цивилизации (част 2)

„Дървото на боговете” имало различна роля и място в живота на древните цивилизации.

Какаото за олмеките – церемониална напитка и лекарство

Шаманите на олмеките използвали какаото в религиозни ритуали. Има доказателства, че правели алкохолна напитка от ферментиралата пулпа, която е включвана от владетелите в различни церемонии. Жреците приготвяли лекарство от стрити какаови зърна, запарени в гореща вода с други подправки и билки. Именно олмеките предали на маите тайната за употребата на какаото. И двете племена поставяли какаови зърна в гробовете на мъртвите. 

Какаото за маите – обожествено и достъпно за всички съсловия

В пантеона на маите, Ек Чуах бил богът на търговците и покровител на какаото, а те вярвали, че „дървото на боговете” е мост между световете на мъртвите и на живите и че владетелите след смъртта си се прераждат в какаовото растение. В своите ритуали, жреците на маите пробивали ушите си и накапвали с кръвта си свещените какаови зърна. Какаото присъствало и в сватбените и годежните обреди. Всички съсловия имали достъп до приготвяната от него напитка, в която често добавяли царевица, чили, ванилия или мед. 

Приготовление на какаовата напитка - “технологията” на маите

Какаото за Ацтеките – валута, данък, дар

За ацтеките какаото било по-ценно от златото. Използвали го като валута, за плащане на данъци, даже е било „фалшифицирано”. Преди да започнат да го култивират, ацтеките го внасяли или заграбвали при завладяване на нови земи и племена, като от него се ползвали почти изключително жреците и владетелите. Простосмъртните му се наслаждавали само при важни лични обреди или публични церемонии. Бойците се подкрепяли с какаова напитка преди и след битка, а военачалниците я поднасяли по време на преговори, които завършвали с дарове от какаови зърна. Смеси на какаото с други подправки са приготвяни от жреците за афродизиак или лекарство, понякога с добавки като кора от дърво или опашка от опосум. 

Ацтеките събират какаов данък от завладени земи и племена

Очаквайте разказа на MILLESIME за следващия етап в историята на какаото, настъпил с откриването на Америка.

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки