Шоколадова еклерова торта без глутен от Габриела Цулин

Шоколадова еклерова торта без глутен от Габриела Цулин

Продукти:

за еклерите:

4 яйца
125 грама безглутеново брашно 
125 грама краве масло
250 милилитра вода

за млечния крем:

500 милилитра прясно мляко
100 грама стевия за сладкиши и десерти
3 супени лъжици оризово брашно
60 грама краве масло
2 милилитра течна ванилия
4 яйца

за шоколадовия мус:

4 яйца

90 грама черен шоколад гватемала 75% какао 

100 грама какаово масло 

за декорация:

шоколадови квадратни блокчета гватемала 75% какао

шоколадови пралини бадеми и лешници 55% мляко

бял шоколад на перли

сурови какаови зърна

Идеалната съставка на всеки вкусен сладкиш - шоколадът на MILLESIME!

Начин на приготвяне:

Стъпка 1 – еклерите:

Сложете водата в малка касерола на котлона да заври.
Добавете кравето масло и изчакайте да се разтопи напълно.
Свалете от котлона и добавете брашното, разбърквайки непрекъснато до пълното усвояване на брашното от течността.
Все така разбърквайки непрекъснато, добавете яйцата едно по едно, така че всяко да е усвоено напълно от сместа, преди да добавите следващото. 

Сложете сместа в сладкарски пош и шприцовайте еклери върху хартия за печене в тава с размер 30 х 40 сантиметра.
Сложете тавата във фурна, предварително загрята на 220-225 градуса.
Печете около 12 – 15 минути до получаване на златист загар на еклерите.
Еклерите ще започнат да се надуват и да стават пухкави, затова е изключително важно да не отваряте фурната по време на печенето, за да не спихнат.

Стъпка 2 – кремът:

Загрейте прясното мляко в касерола на котлона, като в него сте сложили предварително стевията за сладкиши и десерти, за да се разтопи тя при загряването. Разбийте яйцата на пяна с тел за яйца и ги добавете на тънка струйка към млякото, докато разбърквате непрекъснато. Добавете по същия начин и течната ванилия.
Разтворете оризовото брашно в малко вода до образуването на каша и я добавете към млечната смес, разбърквайки непрекъснато, докато видите как кремът започва да се сгъстява.
Дръпнете от котлона, когато достигне подходяща гъстота.
Добавете кравето масло и разбъркайте до хомогенизиране на сместа.
Оставете сместа да се охлади до консистенция, позволяваща да работите с крема.
Прехвърлете крема в сладкарски пош с подходящ накрайник и шприцовайте във всеки еклер. Подредете еклерите в тава и ги поставете в хладилник, за да стегнат.

Стъпка 3 – шоколадовият мус:

Разтопете шоколада и какаовото масло на водна баня. Нужни са ви два съда.
В единия съд сложете начупените на малки блокчета шоколад и какаовото масло, а в другия – около 400 мл. гореща вода. Сложете съда с шоколада и маслото в съда с водата. Включете котлона на средна температура, около 50 градуса.
След като се разтопи, дръпнете съда от котлона, за да се поохлади шоколадът.
Може да разтопите шоколад и в микровълнова фурна, но е препоръчително на водна баня, за да не го прегреете.
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на пухкав сняг с щипка сол. 

Разбийте жълтъците с бъркалка и прибавете към разтопения шоколад. 

Прибавете сместа и ванилията към белтъците и разбъркайте енергично.
Готовия мус сложете в хладилник за един час, за да стегне.

Шоколадово вълшебство с участието на MILLESIME

Стъпка 4 – окомплектоване:

Подредете еклерите в чиния с диаметър 18 сантиметра, в ринг за торта, който ще я придържа.

Отгоре разпределете шоколадовия мус и загладете.

Сложете тортата във фризер за един час, за да стегне добре. 

Извадете тортата, отстранете металния ринг и декорирайте с шоколадови блокчета, пралини, бял шоколад на перли и какаови зърна.

Разрежете внимателно на парченца, като преди всеки срез потапяте остър нож в гореща вода.

Съхранявайте тортата във фризер и я изваждайте на стайна температура за около час преди консумация.

Да ви е сладко!

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки