Продукти:
за еклерите:
4 яйца
125 грама безглутеново брашно
125 грама краве масло
250 милилитра вода
за млечния крем:
500 милилитра прясно мляко
100 грама стевия за сладкиши и десерти
3 супени лъжици оризово брашно
60 грама краве масло
2 милилитра течна ванилия
4 яйца
за шоколадовия мус:
4 яйца
90 грама черен шоколад гватемала 75% какао
100 грама какаово масло
за декорация:
шоколадови квадратни блокчета гватемала 75% какао
шоколадови пралини бадеми и лешници 55% мляко
бял шоколад на перли
сурови какаови зърна
Начин на приготвяне:
Стъпка 1 – еклерите:
Сложете водата в малка касерола на котлона да заври.
Добавете кравето масло и изчакайте да се разтопи напълно.
Свалете от котлона и добавете брашното, разбърквайки непрекъснато до пълното усвояване на брашното от течността.
Все така разбърквайки непрекъснато, добавете яйцата едно по едно, така че всяко да е усвоено напълно от сместа, преди да добавите следващото.
Сложете сместа в сладкарски пош и шприцовайте еклери върху хартия за печене в тава с размер 30 х 40 сантиметра.
Сложете тавата във фурна, предварително загрята на 220-225 градуса.
Печете около 12 – 15 минути до получаване на златист загар на еклерите.
Еклерите ще започнат да се надуват и да стават пухкави, затова е изключително важно да не отваряте фурната по време на печенето, за да не спихнат.
Стъпка 2 – кремът:
Загрейте прясното мляко в касерола на котлона, като в него сте сложили предварително стевията за сладкиши и десерти, за да се разтопи тя при загряването. Разбийте яйцата на пяна с тел за яйца и ги добавете на тънка струйка към млякото, докато разбърквате непрекъснато. Добавете по същия начин и течната ванилия.
Разтворете оризовото брашно в малко вода до образуването на каша и я добавете към млечната смес, разбърквайки непрекъснато, докато видите как кремът започва да се сгъстява.
Дръпнете от котлона, когато достигне подходяща гъстота.
Добавете кравето масло и разбъркайте до хомогенизиране на сместа.
Оставете сместа да се охлади до консистенция, позволяваща да работите с крема.
Прехвърлете крема в сладкарски пош с подходящ накрайник и шприцовайте във всеки еклер. Подредете еклерите в тава и ги поставете в хладилник, за да стегнат.
Стъпка 3 – шоколадовият мус:
Разтопете шоколада и какаовото масло на водна баня. Нужни са ви два съда.
В единия съд сложете начупените на малки блокчета шоколад и какаовото масло, а в другия – около 400 мл. гореща вода. Сложете съда с шоколада и маслото в съда с водата. Включете котлона на средна температура, около 50 градуса.
След като се разтопи, дръпнете съда от котлона, за да се поохлади шоколадът.
Може да разтопите шоколад и в микровълнова фурна, но е препоръчително на водна баня, за да не го прегреете.
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на пухкав сняг с щипка сол.
Разбийте жълтъците с бъркалка и прибавете към разтопения шоколад.
Прибавете сместа и ванилията към белтъците и разбъркайте енергично.
Готовия мус сложете в хладилник за един час, за да стегне.
Стъпка 4 – окомплектоване:
Подредете еклерите в чиния с диаметър 18 сантиметра, в ринг за торта, който ще я придържа.
Отгоре разпределете шоколадовия мус и загладете.
Сложете тортата във фризер за един час, за да стегне добре.
Извадете тортата, отстранете металния ринг и декорирайте с шоколадови блокчета, пралини, бял шоколад на перли и какаови зърна.
Разрежете внимателно на парченца, като преди всеки срез потапяте остър нож в гореща вода.
Съхранявайте тортата във фризер и я изваждайте на стайна температура за около час преди консумация.
Да ви е сладко!