Шоколад за Великден с MILLESIME

Всички свързваме Великденските празници с яйца и зайчета от шоколад, но откъде идва тази традиция? 

 

Езическа възхвала на равноденствието и настъпващата пролет

Пролетното равноденствие и събуждането на Природата са празнувани от различни народи още много преди появата на Християнството. В техните традиции заекът присъства като въплъщение на плодовитостта. В много езически вярвания яйцето е символ на възраждащия се живот. В наши дни, те са се превърнали в емблема на Великден – зайчето крие яйца, за да ги намерят децата преди настъпването на празника.

Шоколадови яйца и зайчета - типично лакомство за Великден (снимка: Интернет)

Християнски Великденски традиции

Великден навсякъде в християнския свят е обвързан със строги ритуали на пост, предшестващи празнуването на възкръсването на Исус Христос. В съвременния контекст, яйцето символизира обновлението на живота и присъства в различни традиции, като боядисването и подаряването на яйца, скриването и търсенето им. Конкретните Великденски практики на католицизма, протестантството и православието се различават, но всички са изградени около идеята за възкресението и новия живот, който пролетта вдъхва на природата.

Шоколадови лакомства за Великден от MILLESIME

Шоколадовите яйца през годините

Много преди да станат шоколадови, яйцата са част от традиционния ритуал за Великден. В цяла Европа за празника се подаряват кошнички за яйца, кутии за лакомства с форма на яйце, дори ювелирни шедьоври, в които яйцето присъства като символ на живота. Първоначално появили се в Германия и Франция, шоколадовите яйца бързо завладяват Британските острови и се налагат като класически подарък за Великден. Около средата на 19 век, изработвани само от захар и какаов прах, те били плътни, груби и твърди. Когато в началото на 20 век млечният шоколад става масов, той вече е и предпочитаното лакомство и подарък за Великден. В 21-ви век, празникът е повод за всеки производител на шоколад да предложи на пазара най-разнообразни великденски лакомства. 

Великден с MILLESIME

По случай Великден можете да изберете подарък за близките или лакомства за своята празнична трапеза от разнообразните продукти на MILLESIME! Нашият екип Ви пожелава светли празнични дни, много настроение и сладки моменти!

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки