В наши дни много хора смятат, че всеки е наясно какво е шоколад, най-малкото защото се приема за даденост всеки да го е опитвал. А знаем ли в действителност какво представлява най-предпочитаният десерт в света? MILLESIME Ви предлага да заедно да разкрием тайната на шоколада – вълшебната думичка, която предизвиква апетит и настроение!
Известно е, че шоколадът е хранителен продукт, произведен от плода на дървото Theobroma Cacao. За целта, какаовите зърна трябва да са преминали процеса на ферментация. Продуктите на този и на още няколко технологични процеса – какаовия прах и какаовото масло, са основните ингредиенти на десерта, определен като шоколад. Обикновено, в състава му присъства и подсладител, като най-масовият е захарта. В голяма част от шоколадите участва и млякото. Други растителни мазнини също могат да се открият сред съставките на шоколада, а кои е правилно да са там, ще научите в следващ материал от поредицата.
За избора и покупката на шоколадово лакомство е важно да сме запознати с терминологията, използвана върху етикетите на шоколада и сродните му продукти. Добре е да имаме предвид няколко основни понятия:
- какаов прах: продукт от смилането и финото стриване на какаовите зърна;
- какаово масло: течна маса, извлечена при смилането и стриването на какаовите зърна, която впоследствие се втвърдява и може да бъде отново разтопявана при приготвянето на шоколада;
- какаова маса: заготовка, получена от какаов прах и какаово масло, използвана от производителите за разтапяне и приготвяне на различни шоколадови продукти;
- какаов ликьор: първична суровина, получена след меленето на какаовите зърна чрез продължително разбъркване, докато частиците на твърдата фракция – какаовия прах и на течната – какаовото масло, се хомогенизират до гъста маса.
Повече информация как да се ориентираме сред какаовите продукти и как да избираме шоколад, ще откриете в следващите материали в тази рубрика от блога на MILLESIME.