Автор: Бела Бенова
В първата част на материала, Millésime ви представя основните видове шоколад, които ярко се разграничават един от друг по своя цвят. Редно е да отдадем заслуженото и на изненадата от последните години в света на какаото, на новия цвят в палитрата на шоколада – РУБИ!
Преди няколко години шоколадовият свят бе разтърсен от новината за нов, четвърти – след Criollo, Forastero и Trinitario, вид какао и шоколад – руби. Нежнорозовият тип шоколад предизвика сензация и провокира сериозна полемика сред професионалистите – дали това е наистина нов вид шоколад или само търговски трик? Истината е, че става дума за специфичен метод за обработка на определени сортове светли, пурпурни какаови зърна. Основният процес за получаване на шоколад – ферментацията, по принцип води до изчезване на пурпурната багра от какаото. Патентованата „руби” технология е тайна, ревниво пазена вече няколко години от нейния производител или откривател. Специалистите предполагат, че става дума за редуциране или дори елиминиране на ферментацията. При проверка на съдържанието на руби шоколад, се откриват само характерните за белия шоколад съставки – какаово масло, захар и мляко. За някои ценители на шоколада това разваля магията, наречена „руби”.
Много от производителите правят подобни находчиви експерименти с белия шоколад, който позволява оцветяване в различни – често екстравагантни! – цветове. Разбира се, не се подвеждайте по вида, а избирайте само варианти с естествени оцветители. Син шоколад със спирулина, зелен – с мача чай, спанак или смлян шам-фъстък, жълт шоколад с къри или шафран, оранжев – с люта чушка, пурпурен – с червено цвекло, сив шоколад със смлян черен сусам или мак – пазарът предлага изненадващи варианти, на които децата лесно стават почитатели, още щом ги видят.
В колекцията на Millésime, макар да не присъстват всички цветове на дъгата, ще откриете достойни представители на класическите основни типове шоколад – бял, млечен и черен!