Цветовете на шоколада (част 1)

Шоколадът е любимият десерт на толкова много хора, защото предлага неизчерпаеми варианти на вкусови нюанси и комбинации. И все пак – какво разграничава основните видове шоколад? Millésime ви ги представя, разделени по цвят!

 

Черен, млечен, бял - привлекателният спектър цветове на шоколада

Тъмната страна на силата – черният шоколад

В категорията „тъмен” или „натурален” попадат шоколадите с високо какаово съдържание – от 50 до 100 %. Основното при тях е отсъствието на мляко, което ги прави подходящи за вегани, за хора с непоносимост към лактоза и за всички, които искат да консумират здравословен шоколад. Разбира се, високият процент какао не означава автоматично, че шоколадът е качествен и полезен – останалите съставки и технологията на производство определят това. 

Млечният шоколад – масовият любимец

Млечен е всеки шоколад, който съдържа мляко от животински произход. Какаовото съдържание трябва да е минимум 35 %, според изискванията на ЕС, като държавите извън Европа се съобразяват с други, често по-нбиски, стойности. В последните години, с увеличаването на популярността на крафт шоколада, все по-търсени са тъмните млечни шоколади. Те съчетават мекотата на вкуса, която придава млякото, с полезността от високото съдържание на качествено какао – от 50 % до над 65 %. 

Шоколад ли е белият шоколад?

Да! Но при определени условия – както и при млечния шоколад, процентът какаово съдържание му дава правото да носи това име. Разликата между двата вида е, че какаото в белия шоколад присъства само във вид на какаово масло, докато в млечния има и какаов прах, като тези две съставки определят общия какаов процент. Качествените бели шоколади съдържат от 35 до над 42 % какаово масло. Често   шоколади е включен голям процент различни добавки – ядки, сушени плодове, подправки, за да не се налага твърде захарта да присъства в твърде големи количества. 

Богатство от нюанси в шоколадовата палитра

Още цветове от палитрата на поколада

В следващия материал, MILLESIME ще Ви запознае с останалите цветове в шоколадовия спектър, сред които сензацията в света на какаото – шоколадът руби.

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки