Сертификатите на шоколада – fair trade

MILLÉSIME Ви запознава с fair trade сертификатите, тяхната история и с приложението им в света на какаото и шоколада.

 

Какво означава fair trade?

Терминът означава справедливи условия на търговия. Зад тези две думи и срещаното все по-често лого, стои международно обединение в полза на етичното и устойчиво отношение към хора, природа и климат. Сертификацията fair trade означава, че при създаването и предлагането на пазара на даден продукт, трудът на хората по веригата е достойно и адекватно заплатен, условията им на работа са адекватни, че няма злоупотреби като детски труд, неетично отношение и др. В земеделското производство, сертификатът гарантира устойчиво развитие на регионите, насажденията или популациите животни, съобразяване с климата, а в наши дни все по-често и нисък въглероден отпечатък.

История на fair trade движението

Движението за достойно заплащане и труд датира от 1946 г. в САЩ, когато Edna Ruth Byler започва внос на артикули от бедни жени в Южна Америка. Следват специализирани магазини за fair trade стоки, а в Европа движението добива още по-голяма популярност. Международната организация за справедлива търговия е създадена през 1989 г.

Различни международни сертификати за справедлива търговия

Какво е fair trade какао?

Какаото е сертифицирано като fair trade продукт през 1994 г. То е сред стоките, при които често етичните и екологични изисквания не се съблюдават, но за щастие в последните години тази неблагоприятна тенденция се променя и все повече производители правят допълнителната инвестиция в гарантиране на справедлив добив на суровината и човеко- и природосъобразен път до крайния продукт – шоколада.

Fair trade шоколад – да или не?

Много производители на шоколад нямат fair trade сертификат, но при все това работят директно с фермерите или направо на плантациите. Те спазват всички етични и екологични норми, без това да им е наложено документално, защото вярват, че устойчивото отглеждане на какаовите насаждения и справедливите условия на труд и заплащане на всички етапи от „Дървото на боговете” до шоколадовото блокче са правилният избор за хората и Планетата. Сред тях е и MILLESIME.

Fair Trade какао и шоколад - в името на хората и Планетата
Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки