Какво е шоколад – критерии и изисквания

Свикнали сме, че шоколадът присъства на пазара под формата на най-разнообразни продукти – блокчета, бонбони, течен шоколад, шоколад на прах - за пиене или за готвене, какаова маса, използвана от шоколатиерите. В търговската мрежа многобройни видове десерти с какао са наречени шоколади или шоколадови. Кои от тях обаче действително имат правото да носят това име?

 

Шоколадови трюфели от MILLESIME

„Шоколад” според правилата на Европейския съюз

Нашата страна се подчинява на директивите на Европейския Съюз по отношение на храните, техния състав, наименования, условия за предлагане, съхраняване и транспорт. Съобразно тези правила, сред присъстващите на българския пазар лакомства, името „шоколад” могат да носят само онези, в чиито състав какаото е минимум 35 %. Тази цифра касае цялостното наличие на какао като ингредиент в продукта – независимо дали под формата на какаов прах, какаово масло или готова какаова маса –Още едно важно изискване ограничава участието на другите мазнини в шоколада да са не повече от 5 % в общия състав на продукта, като това включва които и да било от допустимите и безопасни за консумация мазнини според правилата, приети в Европейския съюз.

Истинският шоколад

Нормално е да желаем не просто вкусен, а истински, качествен шоколад. Затова при избора на продукт е важно да обърнем внимание на няколко фактора, освен стриктното изпълнение на Европейските критерии:

- висок процент какао

- липса на други мазнини, освен какаово масло

- естествен подсладител, различен от обикновена, рафинирана бяла захар

- ниско съдържание на подсладителя

- отсъствие на изкуствени овкусители, оцветители и ароматизатори

Ако избраният от нас шоколад удовлетворява тези ограничения, можем да сме спокойни за неговото качество и беозпасност за здравето ни.

MILLESIME - шоколадови продукти от органично какао и чисти природни съставки

Millésime – наистина шоколад

С продуктите на Millésime можете да сте сигурни, че тези изисквания са изпълнени. Знаем, че за да ни се доверите, трябва да Ви предложим най-високото качество и съдържание в любимите Ви лакомства, които достойно носят името ШОКОЛАД!

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки