MILLESIME Ви насочва в подготовката на менюто – основен елемент на всяка шоколадова дегустация.
В зависимост от типа събитие, броят дегустирани шоколади обикновено варира от 4 до 8, като оптималният брой, особено за начинаещи, е 6. Това дава възможност за достатъчно разнообразие в изживяването, без сетивата да се претоварят от твърде многото параметри, които отчитат. Когато става дума за перинг с питие или друга храна, препоръчителна е долната граница - 4. Ако участниците са опитни или в камерен състав – например романтична дегустация за двама или семеен повод с няколко човека, 8 вида шоколад ще бъдат пищно и достатъчно предизвикателство.
Ако дегустацията не е представяне на конкретен производител или сравнителна оценка на определен вид – например 100% какао или бели шоколади, ако не е съобразена с ограничаващи диетични норми – веган, био, кето, тогава универсален вариант е да се включат всички основни типове шоколад. Стандартно меню би било 1 бял, 1 млечен, 1 тъмен млечен, 3 натурални, разпределени според приетите психологически „граници” на процента какао – под 70%, до 85% и между 85% и 100%.
Успешният вариант за начинаещи, както и в големи групи – над 15 участника, би бил едно разнообразно, но до голяма степен универсално меню, за да може да покрие максимално различните предпочитания. Затова е препоръчително да се комбинират както типовете шоколади – бял, млечен, черен – така и вариантите за съдържание: чист шоколад от конкретен сорт, друг – с екзотична подправка или етерично масло, някой с ядки или сушени плодове.
Разбира се, за определени сцециализирани събития, в които участват професионалисти или опитни ентусиасти, ако конкретната цел на дегустацията е запознаване с даден бранд, сорт, плантация или технология, може да не се подчиним на тези правила.
В следващия материал от дегустаторския мастър клас на MILLESIME ще Ви препоръчаме оптималните подредба и количество шоколад за успешна и запомняща се дегустация.