Шоколадовото меню – рецептата за успешна дегустация (част 2)

В първа част на този материал, MILLESIME Ви запозна със съображенията при подбора на шоколадите за дегустационното меню. Още по-съществен елемент е подредбата им според техните характеристики, така че изживяването за участниците да бъде интересно, вълнуващо и вкусно!

 

По колко от всеки шоколад?

Прието е сервираното количество да е достатъчно, за да може поне два пъти да се опита от дадения шоколад, а и визуално да не създава впечатление за недостатъчност. Повечето шоколади са разграфени на парченца, които улесняват сервирането, а в останалите случаи с нож могат да се оформят елегантни и еднотипни хапки за всички участници. Ако всяко късче е между 5 и 10 грама, цялото меню няма да надхвърли обема и енергийната стойност, които човек би консумирал, ако изяде един стандартен крафт шоколад. Редно е да се има предвид, че дегустирането на няколко вида шоколад бавно и с отношение към всеки ароматичен и вкусов нюанс, създава по-отчетливо и бързо усещане за насищане, отколкото ако човек хапне набързо един шоколад, без да му обръща внимание. 

Дозировката на шоколада е възлова при подготовката на дегустационното меню

Как да подредим шоколадите?

След като сме избрали колко и какви шоколади да поднесем, изключително важно е да ги подредим в правилен ред. Няколкото неформални „правила” са логични и интуитивни: възходящ ред на процента какао, при близък процент какао – чистите преди тези с добавка, агресивните лютиви подправки – накрая, независимо от процента какао, защото лютивият „вкус” всъщност представлява реакция на болка, временен „ступор” на езика и небцето, а това състояние не би ни позволило веднага след това да усетим и преценим следващ вкус. 

Успехът на дегустацията зависи от адекватната подредба на  шоколадите в менюто

Създайте своето дегустационно меню!

Асортиментът на MILLESIME е достатъчно разнообразен и позволява да направите Ваша лична, уникална дегустация, където можете да избирате от всички типове шоколад, различни сортове какао от няколко държави, разнообразни проценти какаово съдържание, както и интересни добавки. Опитайте и споделете с нас Вашето „MILLESIME” дегустационно меню!

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки