Подредба на шоколадовото меню – правила и изключения (част 2)

В предишния материал MILLESIME ви запозна с основните правила за подредба на шоколадовото меню. Ето и най-често срещаните изключения.

 

В обратен ред

Противно на най-популярното и интуитивно правило, понякога е уместно шоколадите да се подредят с низходящ процент какао. Това е подходящо при големи, разнородни групи от хора, които нямат опит или изявена страст към шоколада, защото статистически е много по-вероятно сред тях да доминира масовият вкус на предпочитание към по-леки, сладки шоколади с мляко и повече захар.

Бял, млечен и черен  шоколад- подредбата зависи от вас!

Семплото се харесва

Същите съображения могат да обусловят подредба, в която най-екстравагантните съставки с интензивни вкусове предхождат по-обикновените, познати добавки в шоколада. Така се избягва рискът участниците-дебютанти да останат неприятно изненадани и разочаровани, със спомен за нещо прекалено или неприемливо. Например – започнете с карамелизирания бекон или камилското мляко, за да завършите с портокал, бадеми, мента или млечен шоколад без добавки.

За професионалисти

Ако участниците в дегустацията са опитни любители на шоколада или професионалисти в кулинарията, можете да заложите на изненади в подредбата, за да ги извадите от клишето на правилата, които те също познават, да ги предизвикате с неочаквана поредност. Големите скокове в какаовото съдържание могат да подведат очакванията и да предизвикат непредвидени вкусови усещания.  Например – старт с тъмен млечен, последван от бял шоколад с плодова добавка, после – 100% какао от Африка, веган шоколад с ядково мляко.

Изнаенадващи вкусове и цветове за страстни почитатели на шоколада

Перинги

Когато съчетаваме шоколад с питиета или други хранителни продукти, ако той само ги съпътства, оставяйки им водещата роля, е нормално да подчиним шоколадовото меню на оптималното представяне и възприемане на другия продукт. Ако искаме хармонично съчетание на двата продукта, най-доброто е да изработим общото меню заедно с колегата – сомелиер, дегустатор или производител, провеждайки предварителна съвместна дегустация.

MILLESIME Меню

Подредете своето MILLESIME шоколадово меню, изберете 3 шоколада от нашия богат асортимент и ние ще ви подарим още един – този, който им подхожда най-добре, за да направим вашата лична дегустация неповторимо изживяване!

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки