Това е последният материал от серията отговори на важните въпроси, свързани с дегустирането на шоколада.
Изборът на локация и най-вече на помещение за провеждане на дегустация зависи в голяма степен от броя на участниците. Организирайки такова събитие, се налага да се съобразим и с параметрите на околната среда – основно температура и влажност на въздуха, както и наличието на миризми, шумове или други сетивни дразнения. Температура, влажност, шумов фон и осветеност, обичайни за жилищно помещение, предполагат достатъчно комфорт. Отсъствието на ароматични, звукови или визуални смущения, удобно място за сядане или стоене прав, с опора за ръцете и достатъчно пространство за необходимия инвентар и с насочена светлина ще увеличат удобството на участниците. При подходящи атмосферни условия, подсигурявайки нужното оборудване и място за комфортно настаняване, можете да проведете дегустация на шоколад и на открито.
За успеха на шоколадовата дегустацията, изборът на момента е толкова важен колкото и този на мястото. Препоръчително е участниците да не са прегладнели, защото бързайки да се заситят, няма да отдадат нужното внимание на вкусове и аромати. Веднага след храна също не е подходящо, защото организмът е зает с храносмилане и е трудно да се постигне концентрация в разграничаването на фини сензорни нюанси. Желателно е дегустацията, дори и да е корпоратив или тийм-билдинг, да се позиционира в интервал от деня, след който участниците няма да имат повече делови задачи, за да могат максимално да се отпуснат и насладят на преживяването, вместо нервно да поглеждат часовника или съобщенията на телефона си. Частните събития, обвързани с конкретни поводи, винаги носят допълнителната емоция на личното честване и съчетаването им с шоколад ги прави по-запомнящи се, особено ако става дума за рожден ден, годишнина или друга персонално значима дата, а не общочовешки празник.ю
В следващия материал от рубриката ще Ви запознаем със съставянето на дегустационното меню.