Продължаваме с отговорите на важните въпроси, свързани с дегустирането на шоколада.
Щеше да е чудесно, ако отговорът е „всеки”. Но реалността не е такава и е изключително важно да се съобразяваме с този факт в името на здравето и благополучието на тези, с които желаем да споделим емоцията от опитването на шоколада.
При организацията на шоколадова дегустация е важно да сме наясно с възрастта на участниците. Особено внимание изискват децата. Родителите трябва да са информирани какви типове шоколад и в какви количества ще се сервират. При деца и младежи, какаото лесно може да наруши съня и даже да подейства като допинг при спорт. Също така, под определена възраст консумацията на шоколад изобщо не се препоръчва. Когато организираме дегустация, наша отговорност е да определим тази възраст и да изискваме участниците да се съобразят с нея. Обичайно тя може да варира от 5 до 10 и да стига до 12 години, според процента какао и съставките на шоколадите в дегустационното меню. Естествено, при перинг на алкохол с шоколад, важат правилата на съответната държава – в САЩ например, за разлика от нашата страна, не е разрешено сервирането на алкохол на лица под 21 години.
При организиране на всякакъв тип дегустация е задължително да сме информирани за евентуални алергии или непоносимост към определени храни, каквито участниците може да имат. Трябва да сме наясно и с всички съставки на шоколадите от дегустационното меню. Ядките, яйцата, млякото както и много от подправките са сред най-масовите алергени. Също така, някои хора имат алергия към какаото. Тя може да се проявява само към какаовия прах, само към какаовото масло или и към двете.
Участниците биха оценили вниманието, ако дегустационното меню е съобразено с предпочитанията, диетите и здравословното им състояние. Асортиментът на MILLESIME е достатъчно голям, за да ви даде тази свобода!