Дегустирането на шоколад – MILLESIME отговаря на въпросите (част 1)

Има защо какаото да е наречено „храна на боговете” – дегустирането му е вълнуващо изживяване за сетивата. Пълноценното участие в целенасоченото и осъзнато опитване на шоколада се обуславя от правилната подготовка. Тя е възлов елемент от цялостното изживяване и за да бъде сполучлива допринасят насоките от страна на професионалните дегустатори. За успеха на една дегустация на шоколад е добре да сме наясно с отговорите на няколко основни въпроса.

Дегустация на шоколади MILLESIME - запознаване с асортимента

Преди да създадете свои дегустационни менюта и да организирате опитване на шоколад за вас и други хора, преди да се потопите в разнообразието от какаови сортове и да избирате сред екстравагантни вкусови комбинации, ето отговорите на тези въпроси, споделени с вас от експерт-дегустатора на MILLESIME.

Защо да дегустираме шоколад?

Защото „храната на боговете” ни кара да се чувстваме тонизирани, изпълнени с енергия, позитивни, вдъхновени! Научно доказано е, че теоброминът, съдържащ се в какаото, има този положителен ефект върху човешкото тяло и в следствие на това – върху психиката. Също така, едно изживяване в което изпитваме наслада с всички свои сетива е не само приятно прекарване на времето, но начин за релакс от стреса и умората на ежедневието. Осъзнатото опитване на различни шоколади е баланс между разпускане и предизвикателство, който поражда добро настроение и щастие.

Как да дегустираме шоколада?

Неслучайно в света на високата кулинария и в гурме терминологията се използва понятието „дегустирам” а не „консумирам” или „ям”. Вниманието и времето, посветено на всеки щрих на аромат, вкус и текстура разграничават „поглъщането на храна” от дегустацията. Изживявайте пълноценно всеки миг и детайл. Лакомията е грях, нали така?

Първи досег с шоколада MILLESIME

Дали да дегустираме шоколад? 

Да! (За причините и случаите на отговор  „не” – подробности в следващия материал от рубриката.)

Още по въпроса за дегустирането на шоколада

В предстоящите публикации, MILLESIME ще даде отговорите и на останалите въпроси – кой, кога, и къде е подходящо да дегустира шоколад.

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки