Дегустация на шоколад за всички сетива – осезание

Автор: Бела Бенова

MILLESIME Ви насочва как да включите различните сетива в процеса на дегустиране на шоколада, за да му се насладите по всички начини и да извлечете цялата информация за процента и сорта какао, съставките, метода на производство и качеството му.

Осезание

Тактилното възприятие на храната ни помага да сме по-наясно с това какво ще вкусим. Пръстите ни могат да получат и предадат на мозъка информация за агрегатно състояние, текстура, температура, плътност, твърдост, гладкост, както и за болка. Разбира се, допир усещаме и с останалите части на тялото си, посредством кожата, като за контакта с храната сензорни данни получаване от устните, езика, небцето, зъбите и от устната кухина като цяло. 

Шоколадът MILLESIME е елегантен на вид и приятен на допир - наслада за всички сетива

Когато става дума за шоколад, докосването му ни предоставя истинско удоволствие и предизвиква апетита ни, особено когато е качествено произведен и елегантно оформен. Гладката, блестяща повърхност на правилно изработения шоколад е приятна на допир и ни предизвиква да я погалим с пръсти. Също така, когато докоснем с устни фината, кадифена текстура, когато оставим върху езика да се разтапя късче фин шоколад, дори да не притежавахме сензори за аромат и вкус, самото тактилно възприятие е достатъчно за всеки истински хедонист да изпита насладата от досега с елегантния, качествен хранителен продукт. Фините сензори по езика ни усещат ако какаото в шоколада е по-едро смляно, дали захарта е останала на кристалчета, какви други съставки присъстват – ядки, подправки, плодове, и т.н.

Шоколадът се топи от нашата телесна топлина

Важен детайл е, че докосването с пръсти на шоколада задейства разтапянето му от нашата телесна топлина, която е чувствително по-висока от околната стайна температура по време на дегустация. Началното разтапяне на повърхностния слой на шоколада освобождава летливите ароматни молекули на всички негови съставки, включително какаото. Преди да сме поднесли парченцето шоколад към устата, за да опитаме вкуса му, това, че той вече е започнал да се топи, улеснява обонянието ни в откриването на добавените съставки и в определянето на характерни ароматични нотки в какаото. 

(следва)

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки