Дегустация на шоколад за всички сетива – зрение

MILLESIME Ви въвежда в техниката на дегустиране на шоколада посредством петте сетива, така че не само да умножите удоволствието по 5, но и да научите каква информация за съставките, за процента и сорта какао, както и състоянието на даден шоколад можете да получите благодарение на всеки сензорен канал.

 

Петте сетива - пет източника на наслада

Зрение

Хората възприемаме света предимно визуално – около 80 % от нашите възприятия са чрез очите, а останалите 20 % се разпределят между останалите ни сензори. Видът на всичко, което ядем е от изключителна важност за нас, разбира се, когато не изпитваме глад. Ние консумираме храната първо чрез очите и е важно видът ѝ да ни доставя удоволствие. Шоколадът е елегантен хранителен продукт, който дава възможност да му се насладим визуално и предизвиква силно апетита ни. 

Освен това, зрението ни дава възможност според цвета да разберем дали шоколадът е бял, млечен или черен, както и да отгатнем наличието на определени съставки. Например, белият шоколад може да бъде: зелен, ако съдържа японски чай мача, чубрица, смлени ядки шам-фъстък; син, ако в него има спирулина ; пурпурен – при добавено цвекло или паста от малини; оранжев – с пюре от моркови или фино смлени люти чушки. При високо какаово съдържание, конкретният нюанс кафяв цвят дава възможност на опитния любител или професионалист в дегустирането да определи процента му, сорта, държавата на произход, а понякога и конкретния тероар / плантация. Най-общо, какаото от Африка е тъмно, почти черно, почти винаги от сорт Forastero. Сортовете Criollo от Мексико, Перу или Венецуела са светлокафяви, а Мадагаскарското какао обикновено има лек керемиден оттенък.

Шоколадите mILLESIME - привлекателни  на вид и интересни на вкус

Често, при визуалното обследване на шоколада можем да забележим какви ядки, плодове, подправки или други продукти са добавени в рецептата му. Зрението ни помага и за първоначална оценка на качеството и състоянието на шоколада. С един поглед само можем да забележим, ако шоколадът е пострадал от захарен или маслен цъфтеж – повърхността му е побеляла. 

(следва)

Назад
Millesime
Моля, прочетете "ПОЛИТИКА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ". Сайтът ни използва бисквитки