Производителят отговаря за всеки от процесите при изработването на шоколада. Доказаният чрез сертификат произход на специално подбраните какаови зърна от конкретен сорт, регион или плантация, му дава възможност да предлага шоколад с високо качество и характерен вкусов профил.
Сертифицираните произход и качество на какаовите зърна в един шоколад са необходимо условие, за да бъде той подходящ за здравето. Разбира се, това трябва да важи и за всички останали съставки на шоколада. MILLESIME предлага богат асортимент здравословни какаови продукти със съдържание, подходящо при диети, алергии или непоносимост към определени съставки.
Прозрачността и проследяемостта на суровината по веригата производствени процеси са важно предимство. Добивът на какао за малките, занаятчийски производства, се съобразява с нуждите на фермерите, които го отглеждат. Коректните изкупни цени, гарантираните заявени количества и спазените срокове обуславят спокойни и дълготрайни търговски отношения. Bean-to-bar и особено tree-to-bar производителите гарантират условията на работа и заплащането на работниците да са адекватни, всички договорни параметри да се спазват наистина.
Основен фактор при bean-to-bar производството на шоколад е околната среда. Добивът на суровина за занаятчийските производители се съобразява с капацитета на плантациите, за да се избегне обезлесяване или изчезване на конкретни насаждения или сортове. Полага се грижа и за опазване на цялостното биоразнообразие в ареалите, където се отглежда какаото. Екологичният аспект обикновено е свързан с по-високи разходи на производителя за сертификация, но това отразява отношението на компанията не само към природата, но и към потребителя.
Всички тези характеристики на занаятчийското производство на шоколад – етика, екология, здраве и качество, са причината Millésime да следва този път на отговорност към Земята, какаото, неговите производители и почитатели!